SailZoo Blog

10 typiske motorproblemer på en indenbords dieselmotor

Hvad end du er til sejl- eller motorbåd, så er det altid rart at have en motor, der virker. Men som alt andet andet mekanik, så vil du på et tidspunkt opleve udfordringer med bæstet, og så er det rart at kende til nogle af de typiske problemer, og hvordan man løser dem.

 1.  Overophedning: Overophedning kan skyldes flere årsager, herunder en defekt termostat, tilstoppet vandindtag, varmeveksler, udstødningsknæ eller en defekt vandpumpe. For at komme problemet til livs skal årsagen til overophedningen identificeres og korrigeres.
  • Tjek vandpumpen: En almindelig årsag til overophedning er en defekt vandpumpe. Vandpumpen sørger for at cirkulere kølevæske gennem motoren. For at kontrollere vandpumpen kan du fjerne remmen og dreje pumpen med hånden. Hvis den ikke fungerer korrekt, skal den udskiftes. 
  • Tjek termostaten: En fastlåst termostat er også blandt de almindelige årsager til overophedning. Termostaten regulerer strømmen af kølevæske gennem motoren. For at kontrollere termostaten kan du afmontere den og lægge den i en gryde med kogende vand. Hvis den ikke åbner, skal den udskiftes.
  • Tjek varmeveklseren: En tilstoppet varmeveksler kan også forårsage overophedning. For at kontrollere kølestaven inde i varmeveksleren, skal du skrue enderne på veksleren løs, så du kan inspicere elementet visuelt for eventuelle blokeringer eller skader, og skylle den om nødvendigt. Hvis kølestaven er blokeret og en gang skylning ikke er nok, så kan du lægge kølestaven i en blanding eddikesyre natten over. Skyld så igennem dagen efter.
  • Tjek slangerne: Overophedning kan også skyldes en defekt slange, som fører kølevæske til og fra motoren. For at kontrollere slangerne kan du inspicere dem visuelt for eventuelle utætheder eller skader og udskifte dem om nødvendigt.
 2. Brændstofforurening / dieselpest: Dette opstår, når vand eller snavs kommer ind i brændstofforsyningen, hvilket får motoren til at køre dårligt eller slet ikke. For at løse dette problem skal det forurenede brændstof drænes og erstattes med frisk brændstof. Det er vigtigt regelmæssigt at tjekke og udskifte brændstoffilteret for at forhindre forurening. Hvis du er uheldig så er hele tanken belagt med dieselpest, og så er en gang spuling og rensning af tanken på din to-do liste.
 3. Luft i brændstofslangerne: Luft i brændstofslangerne kan få motoren til at køre uregelmæssigt eller stoppe helt. For at løse dette problem skal brændstofslangerne kontrolleres for lækager, og al luft skal ud af systemet. Udluft motoren og forsøg opstart igen.
 4. Tilstoppede brændstofdyser: Brændstofdyser kan blive tilstoppet med skidt og snavs, hvilket får motoren til at køre dårligt eller slet ikke. Symptomerne er mangel på kraft, standsning og startbesvær. For at løse problemet skal dyserne rengøres eller udskiftes. Start dog gerne med at tjekke dit brændstofilter først.
 5. Defekt brændstofpumpe: En defekt brændstofpumpe kan få motoren til at køre dårligt eller slet ikke. Tjek om dette er årsagen ved at montere en gennemsigtig slange på pumpen og se om der kommer brændstof igennem med motoren igang. Udskift om nødvendigt.
 6. Løse kilremme:  Symptomer på en løs kilrem kan være en høj hvinende lyd når motoren er i gear, manglende mortorkraft og evt. overophedning pga. at komponenterne kører for langsomt rundt. Løs problemet ved at opstramme remmene eller udskift til ny rem om nødvendigt.
 7. Tilstoppet luftfilter: Et tilstoppet luftfilter kan få motoren til at køre dårligt eller slet ikke. For at løse dette problem skal luftfilteret renses eller udskiftes.
 8. Defekte gløderør: Defekte gløderør kan, især i koldt vejr,  forhindre motoren i at opstarte. Kontrollér gløderør og udskift om nødvendigt.
 9. Batteriproblemer: Et svagt eller dødt batteri kan forårsage, at motoren ikke starter eller kører dårligt. Kontrollér batteriet med et multimeter. Sæt den røde ledning til batteriets plus og den sorte ledning på minuspolen. Hvis multimeteret viser 12,5 – 12,8 er batteriet opladet som det skal. Hvis multimeteret viser <12, er der ikke tilstrækkelig spænding på batteriet og batteriet skal udskiftes. Hvis problemet opstår på havet og du har forbrugsbatterier, kan du skifte kablerne over på disse og bruge dem til nødopstart.
 10. Olieoxidation: Hvis din dieselmotor sjældent bliver brugt, kan motorolien oxidere og derved beskadige motoren. Oxideret olie betyder at luftbobler har forurenet motorolien. Den oxiderede olie vil ikke smøre motoren ordentligt, men vil snarere skade den. Typiske symptomer er tyk olie, faldende olietryk, manglende kraft og overophedning. Problemet kan løses ved at udskifte olien og evt. gennenmskylle oliesystemet med kemikalie specifikt til dette formål, som hældes i olien. Det er vigtigt med regelmæssige olieskift til motoren for at holde den i god stand.

Hvis du er opmærksom på disse 10 typiske problemer ved dieselmotorer og sætter dig ind i, hvordan de løses, kan du som bådejer forøge levetiden for din motor og få løst problemerne i tide. Det er selvfølgelig vigtigt regelmæssigt at vedligeholde og servicere motoren for at forhindre, at der opstår problemer i første omgang. I vores artikel "Top 10 bøger om reparation og vedligehold af båd" kan du finde brugbare bøger specifikt til vedligehold af dieselmotorer.

Hold øje med røgen fra din udstødning

Udstødningsrøg fra motoren kan give vigtige fingerpeg om motorens sundhed og ydeevne. Her er hvad forskellige typer udstødningsrøg kan fortælle dig om din motor:

Hvid eller lys røg: Denne type røg er fremtrædende ved adskillige problemer. Typisk er det forårsaget af for høj temperatur i motoren pga. manglende kølevand. Tjek impeller på kølevandspumpen, hvis ferskvandskølet så check for tilstoppet varmeveksler eller udstødningsmanifold. Andre årsager til hvid røg, der kommer ud af bådens udstødning, er dårligt justerede ventiler eller slidte ventilsæder, en sprængt hovedpakning eller et revnet topstykke eller cylinderforing. En mekaniker med det rigtige værktøj kan indsnævre de mistænkte.

Blå røg: Blå udstødningsrøg er typisk forårsaget af brændende olie, hvilket kan skyldes en defekt olietætning eller pakning eller en beskadiget oliebeholder. Det kan også være forårsaget af forkert olieviskositet eller overfyldning af oliestanden.

Sort røg: Denne type røg er typisk et symptom på ufuldstændig brændstofforbrænding, som kan skyldes en defekt brændstofpumpe, brændstofinjektorer eller luftindtagssystem. Det kan også være forårsaget af en defekt kølevæsketemperaturføler eller termostat.

Ingen røg: Ingen udstødningsrøg tyder normalt på, at motoren kører jævnt og effektivt. Det er dog vigtigt at bemærke, at nogle dieselmotorer, især nyere, kan producere meget lidt synlig udstødningsrøg.

Ved at genkende de forskellige typer udstødningsrøg, kan du få et fingerpeg om problemet og derved igangsætte de nødvendige tiltag for at udbedre problemerne, før de bliver mere alvorlige for både din båd og din pengepung. Har du brug for en mekaniker, så se vores oversigt over bådmekanikere nær dig.

Tilmeld dig nyhedsbrev

Følg med, når vi udgiver nye artikler om sejlads, nyheder i sejlindustrien og få early access til nye funktioner.

Ja tak jeg vil gerne modtage e-mails fra SailZoo. Jeg kan altid afmelde mig via linket i e-mailen. Læs persondatapolitikken her.
Find forhandler