SailZoo Blog

Sådan måler du op til et nyt sejl og vlger dug

I denne artikel kigger vi nrmere på, hvilke faktorer der skal tages i betragtning, når du skal måle op til sejl og vlge sejldug.

At vælge nye sejl og sejldug er en vigtig beslutning for enhver sejler. Ydelsen og håndteringen af din båd kan variere gevaldigt alt efter hvilken form, størrelse og dug, du vælger.

Hvordan vælger jeg den rigtige sejldug?

Det er en fordel at have tænkt over følgende, når det er tid til at købe nye sejl:

Typen af sejlads: Forskellige sejlduge er bedre egnet til forskellige typer sejlads. For eksempel er racing sejl normalt lavet af et let, højtydende materiale, mens cruising sejl normalt er lavet af et tungere, mere holdbart materiale.

Størrelsen og formen på dit sejl: Størrelsen og formen på dit sejl afgør, hvor meget sejldug du skal bruge, og hvilken type sejldug der fungerer bedst.

Belastningen på sejlet: Belastningen på sejlet - eller mængden af kraft sejlet vil blive udsat for - vil også påvirke dit valg af sejldug. Du vil gerne vælge en sejldug, der passer til de vindforhold, du skal sejle i. 
Her i Danmark - og resten af Skandinavien - har vi jo et varieret klima med kolde vintre og relativt milde somre. Vinden kan være stærk med hårde vindstød, især langs vores kyster.

Dit budget: Forskellige sejlduge har selvfølgelig forskellige prisniveauer, så du bør overveje dit budget, når du vælger en sejldug.

Nogle af de almindeligste materialer, der bruges til sejldug, omfatter polyester, nylon og laminat. Polyester er et stærkt, slidstærkt materiale, der er modstandsdygtigt over for stræk, men det er også tungere end andre materialer. Nylon er et let, fleksibelt materiale, der er godt til racersejl, men det er ikke så holdbart som polyester. Materialer i  laminat, såsom Dacron og Kevlar, tilbyder en balance mellem styrke, vægt og holdbarhed.

Det er en god idé at rådføre sig med en sejlmager eller anden ekspert for at finde den bedste sejldug til dine specifikke behov. De kan hjælpe dig med at vælge en sejldug, der vil fungere godt og passe til dit budget.

Opmåling til nyt sejl - hvad er de vigtigste mål?

Storsejl:

Når man måler til et nyt storsejl, er de tre vigtigste mål at foretage længden på forlig, længde foden og længden på agterliget.

Længde på forlig (P-mål): Dette er afstanden fra toppen af sejlet til dét punkt, hvor sejlet fæstner sig til masten. Det er vigtigt at måle forliget nøjagtigt, så sejlet passer ordentligt til masten og kan spændes korrekt.

Længde på underlig (E-mål): Dette er afstanden langs underkanten af sejlet. Fra kanten af masten og ud til hvor sejlet skal stoppe på bommen. Fodlængden bestemmer sejlets samlede størrelse og form.

Længde på agterlig (AL-mål): Dette er afstanden langs bagkanten af sejlet, fra toppen af sejlet til bagerst på bommen. Agterliget bestemmer sejlets form, når det er helt udstrakt.

Andre mål, der kan tages ved opmåling for et nyt storsejl omfatter længden fra mast til agterstaget, fodens bredde, efterliglens bredde og sejlets dybde. Disse mål hjælper med at sikre, at sejlet er korrekt formet og dimensioneret til din båd.

Forsejl:

Når man opmåler til et nyt forsejl eller genua, er de vigtigste mål forlig, underlig, agerlig og også J-mål.

Forlig (Y-mål): Dette er afstanden målt fra sjæklen på faldsvirvlen (som er hevet helt i top) til det punkt, hvor sejlet fæstner sig til forstaget eller tromlen (rulleforstag). Det er vigtigt at måle forligets maksimale længde nøjagtigt, så sejlet passer rigtigt på forstaget og kan spændes ordentligt.

Underlig (U-mål): Dette er afstanden langs underkanten af sejlet, fra sjæklen hvor det forreste hjørne af sejlet fastgøres til båden, til dér hvor skødet fastgøres i sejlet (det agterste hjørne, hvor sejlet sætter sig fast på båden).

Agterlig (A-mål): Dette er afstanden langs bagkanten af sejlet, eller, fra toppen af faldsvirvel til skødet. Iglelængden bestemmer sejlets form, når det er helt udstrakt.

J-mål (også kaldet LP på engelsk): En genoas størrelse er ofte beskrevet som f.eks. 100%, 135% eller 150%. Disse procenter er baseret på J-målet, som er afstanden langs dækket på båden målt fra forstaget hen til masten.  

Der findes adskillige slags mål til brug ved opmåling af sejl, som kan variere fra sejlmager til sejlmager. Det er vores erfaring, at det ofte er en god idé at have de pågældende mål for din båd skrevet ned, ombord på båden. Så har du dem til rådighed hvis uheldet skulle være ude; f.eks. hvis du er på ferie og befinder dig i en situation med ødelagte sejl, og skal have fingre i et nyt brugt sejl hurtigst muligt, så ferien kan fortsætte.

Skal du have helt nye sejl anbefaler vi selvfølgelig, at du rådfører dig med en professionel sejlmager som kan hjælpe dig med at opmåle korrekt. 

Se også
Find forhandler