SailZoo Blog

Guide til beviser og prøver for fritidssejlere

Er du i tvivl om, hvilke beviser du skal bruge for at kunne sejle forskellige fritidsfartøjer? Så er du ikke alene. Reglerne for prøver og beviser til fritidssejlere kan være komplicerede, men her får du et overblik over de væsentligste ændringer og de forskellige beviser, der findes. Som fritidssejler har du nemlig mange muligheder for at styrke dine kompetencer og færdigheder - også selvom det ikke nødvendigvis er et krav.

En person bruger en passer til at navigere på et søkort, der viser farvande omkring Aarhus

Nye regler for duelighedsprøven: Det skal du vide

Der er sidste år sket et par ændringer, der blandt andet betyder at plastickortet for bestået duelighedsprøve med rettighed til at føre speedbåd ophører. Du kan stadig tage en duelighedsprøve, forskellen er blot, at du alene får et eksamensbevis for din beståede prøve, enten som plastickort, eller digitalt bevis, afhængig af hvordan den godkendte udbyder udsteder dem. 
På baggrund af dit eksamensbevis kan du så få udstedt bevis, hvis du skal bruge dette, fordi det er et krav i dit fritidsfartøj.

En duelighedsprøve består af to dele: en teoretisk og praktisk prøve. Du kan finde en oversigt over sejlerskoler her.

Når du har gennemført begge dele, har du en bestået duelighedsprøve. Det er værd at bemærke, at det kaldes en duelighedsprøve og ikke et duelighedsbevis, fordi det i sig selv ikke giver ret til noget. Der er nemlig ingen krav til din uddannelse, hvis du vil føre fritidsfartøjer under 15 m., og der kan dermed ikke udstedes et bevis til noget, der ikke er lovkrav om. Det vil altså sige, at du gerne må sejle lystfartøjer op til 50 fod uden at tage den teoretiske eller praktiske duelighedsprøve. Dette gælder dog ikke speedbåde, vandscootere og lignende fartøjer under 15 m., som kræver bevis. 

Men duelighedsprøven er bestemt ikke uden værdi af den grund. Selvom det ikke er et krav, så giver den kompetencer, der er gode at have. Når du tager prøverne, får du både vigtig viden og praktiske færdigheder omkring navigation, søvejsregler og sikkerhed til søs, og det er et rigtig godt udgangspunkt for, at både du og din familie eller venner kan få en tryg tur på vandet.
Skemaet viser uddannelser for fritidssejlere.

Duelighedsprøven som sønæringsbevis giver flere muligheder

Samtidig så kan duelighedsprøven faktisk også bruges i større lystfartøjer end 50 fod. Det kræver dog en bestået syns- og høreprøveattest for fritidssejlere fra en godkendt søfartslæge, for så har du det der hedder et – og nu er det om at holde tungen lige i munden – "Sønæringsbevis Duelighedsbevis i Sejlads for Fritidssejlere". 

Når du har syns- og høreprøveattest, skal du selv søge om sønæringsbeviset på Søfartsstyrelsens hjemmeside

Så med en syns- og høreprøveattest får du altså et duelighedsbevis, og ikke bare en duelighedsprøve, fordi den giver dig visse rettigheder. Med sønæringsbeviset duelighedsbevis har du nemlig ret til at være styrmand på fritidsfartøjer mellem 15 og 24 meter. At være styrmand betyder, at du gerne må føre skibet, men at det ikke er dig der har det overordnede ansvar. Det vil sige, at der skal være en anden ombord, der har minimum sønæringsbevis som Yachtskipper af 3. grad.

Når du har sønæringsbeviset duelighedsbevis, kan du fortsætte din fritidssejleruddannelse ved at tage Yachtskipper 3 og 1. Så hvis du ønsker selv at være skibsfører på fritidsfartøjer over 15 m., så er det en nødvendig forudsætning med både en teoretisk og praktisk duelighedsprøve, samt en syns- og høreprøveattest. 

Desuden kan det at have et duelighedsbevis være en fordel, hvis du planlægger at leje en båd, da nogle udlejere kræver, at du kan dokumentere dine sejlerkompetencer.

Hvad så med speedbådsprøven?

En anden væsentlig ændring i reglerne er, at man ikke længere kan bruge en speedbådsprøve som den praktiske del af en duelighedsprøve, hvis man vil bruge sin duelighedsprøve som adgang til Yachtskipper af 3. grad eksamen. 
Det er efter ønske fra de godkendte udbydere nu alene teoretisk og praktisk duelighedsprøve, der er adgangsgivende. 

Hold igen tungen lige i munden, for det er muligt at kombinere en speedbådsprøve med en teoretisk duelighedsprøve for at opnå sønæringsbeviset Duelighedsbevis, ligesom det hele tiden har været. 

Det betyder med andre ord, at hvis du vil være styrmand på en båd over 15 m. ifølge med en anden fører, så kan du godt tage en teoretisk duelighedsprøve sammen med en speedbådsprøve og syns- og høreprøveattest. 

Men ønsker du selv at være fører af en båd over 15 m. som yachtskipper af 3. grad, så er det nødvendigt med teoretisk og praktisk duelighedsprøve, samt syns- og høreprøveattest, så her er det ikke nok med speedbådsprøven som praktisk del. 

Speedbådsbeviset er dog fortsat et lovkrav for at føre speedbåd med en vis motorkraft.
Hvis din båd er under 4 meter og planende, og har en motoreffekt på 19 kW/25 HK eller derover, skal du have speedbådsbevis. Hvis din båd derimod er mellem 4 og 15 meter og planende, bliver motoreffekten afgørende for, om du skal have speedbådsbevis.

Hvis du er i tvivl om din båd kræver bevis, så læs nærmere omkring definitionen på et planende fartøj. Du kan bruge denne beregner i fht. motorkraft kontra længde: https://www.soefartsstyrelsen.dk/fritidssejlads/beviser-og-certifikater/speedbaadsbevis 

Du må gerne sejle speedbåd, hvis du har et gyldigt sønæringsbevis duelighedsbevis, men ikke, hvis du kun har duelighedsprøven. Det vil sige at hvis du har duelighedsprøven samt høre- og synsprøveattest, og har søgt om sønæringsbeviset hos Søfartsstyrelsen, så behøver du ikke også en speedbådsprøve og speedbådsbevis. 

Det er ligeledes også et lovkrav at du har et vandscooterbevis, hvis du vil føre vandscooter og lignende fartøjer. 

Få vind i større sejl som yachtskipper

Hvis du har lyst til at tage din fritidssejleruddannelse til næste niveau, eller vil sejle lystfartøjer over 50 fod, så kan du fortsætte som yachtskipper.
"Beskeden" yacht i Marstrand Havn...
Første trin er Yachtskipper af 3. grad. Med en bestået yachtskippereksamen, samt syns- og høreprøveattest, opnår du et sønæringsbevis som Yachtskipper af 3. grad. Du skal også her søge om sønæringsbeviset på Søfartsstyrelsens hjemmeside, når du har syns- og høreprøveattesten. 
Med det har du ret til at være styrmand på fritidsfartøjer i fart på alle have, og ret til at føre fritidsfartøjer på op til 24 meter i Østersøen og Nordsøen, omkring de Britiske Øer, Norge, Færøerne og langs Grønlands kyster. 

Når du er fører af et fartøj, har du det fulde ansvar. Når du er styrmand, sejler du sammen med en anden, der som fører har det fulde ansvar.

Gyldigt sønæringsbevis som Yachtskipper giver desuden ret til at føre speedbåd, og med sønæringsbeviset behøver man ikke også at have speedbådsbevis.

Når du har opnået sønæringsbeviset yachtskipper af 3. grad, kan du tage prøven som yachtskipper af 1. grad, som giver dig ret til at føre fritidsfartøjer på op til 24 meter i fart på alle have. For at tage prøven til yachtskipper 1, kræver det både at du har opnået sønæringsbevis som yachtskipper af 3. grad, samt at du har 6 måneders fartstid i fritidsfartøjer mellem 15 og 24 meter som yachtskipper af 3. grad.

Der arbejdes fortsat på godkendelse af den første udbyder, så man ved 6 mdr. fartstid i fritidsfartøjer mellem 10 og 15 m., kombineret med en realkompetencevurdering hos en godkendt udbyder, kan opnå yachtskipper af 1. grad.
Forhåbentlig kan Søfartsstyrelsen snart godkende den første udbyder til realkompetencevurdering, så denne mulighed bliver en realitet.

Yachtskipperprøverne er en smule mere komplicerede end duelighed, men giver til gengæld også en langt mere grundig viden om blandt andet navigation, internationale søvejsregler, sejladsplanlægning, kommunikation, meteorologi og sikkerhed. 

Se dine prøver og beviser med MyMaritime

Du kan hente den gratis My Maritime app fra Søfartsstyrelsen, der automatisk henter dine prøver og beviser, når du logger ind med MitID. 

Så har du dem altid lige ved hånden på din telefon. Appen fås både til Apple og Android, og fungerer også i flight mode, selvom du hvis du ikke har forbindelse. 

Det er vigtigt at huske ift. My Maritime, at det du ser, alene vil være en registrering af din fritidssejlerprøve, som den godkendte udbyder indberetter til Søfartsstyrelsen.
Det bevis den godkendte udbyder udsteder, eks. speedbådsbevis, vil ikke være at finde i appen.

Søfartsstyrelsen arbejder på at digitalisere fritidssejlerbeviserne, så du på sigt vil kunne have alle dine beviser samlet ét sted, uden risiko for at få smidt beviset væk.

Sønæringsbeviserne Duelighedsbevis og Yachtskipper har været digitaliseret siden oktober 2021, sammen med beviserne for erhvervs søfarende, og beviser udstedt siden da er derfor tilgængelige digitalt i MyMaritime.

Opsummering

Hvis du stadig er lidt forvirret, så bare rolig – det vigtigste du skal huske er:
  • Der skelnes mellem prøver og beviser
    Et bevis giver ret til at føre et fartøj, f.eks. speedbådsbevis til speedbåd. Men i og med, at der ikke er noget lovkrav om bevis til at føre fritidsfartøjer under 15 m., andet end speedbåde og vandscootere, udstedes der ikke bevis til det. Man kan dog fortsat gå til prøve i duelighed, og det er en rigtig god måde at få basiskompetencer i sejlads.

  • En prøve alene giver ikke ret til noget
    Det gælder både duelighedsprøven og Yachtskipper-prøverne af 3. og 1. grad. Men når en bestået prøve kombineres med en syns- og høreprøveattest, bliver det til et sønæringsbevis, som giver forskellige rettigheder til at føre fartøjer mellem 15 og 24 m.
    Husk, at når du har syns- og høreprøveattesten, skal du selv søge om sønæringsbeviset på Søfartsstyrelsens hjemmeside. 

  • Der skelnes mellem at være styrmand og fører
    Når du fører et fartøj, har du det fulde ansvar. Når du er styrmand, sejler du sammen med en anden, der er fører og har det fulde ansvar. Med sønæringsbeviset duelighedsbevis må du eksempelvis godt være styrmand på fartøjer over 15 m., hvis det er sammen med en yachtskipper af 3. eller 1. grad.
 Artiklen er udarbejdet i samarbejde mellem SailZoo og Søsportens Sikkerhedsråd.

Læs mere

Se en oversigt over de forskellige fritidssejleruddannelser her – klik på de enkelte beviser for at læse mere:
https://www.soefartsstyrelsen.dk/fritidssejlads/beviser-og-certifikater/grafik-over-uddannelser-for-fritidssejlere 

Se en oversigt over hvilke krav, der er for de enkelte beviser for fritidssejlere:
https://www.soefartsstyrelsen.dk/fritidssejlads/beviser-og-certifikater/hvad-er-kravene-til-at-faa-et-bevis 

En høre- og synsprøvetest fås hos en godkendt søfartslæge. Du kan se en oversigt over læger på Søfartsstyrelsens hjemmeside her: https://www.soefartsstyrelsen.dk/soefarende-and-bemanding/laege-og-helbred/soefartslaeger

Når du har din prøve/eksamen og en lægeundersøgelse, kan du ansøge om sønæringsbevis hos Søfartsstyrelsen her:
https://seafarer.dma.dk 


 

Tilmeld dig nyhedsbrev

Følg med, når vi udgiver nye artikler om sejlads, nyheder i sejlindustrien og få early access til nye funktioner.

Ja tak jeg vil gerne modtage e-mails fra SailZoo. Jeg kan altid afmelde mig via linket i e-mailen. Læs persondatapolitikken her.
Find forhandler