SailZoo Blog

Essentielt vrktøj du skal have med til sejlturen

Selvom mange mener, at alle reparationer kan udføres med WD 40 eller gaffatape, er det klogt at have lidt mere med på ferieturen. Faktisk kan det blive feriens redning at have de rette reservedele og vrktøj med ombord, når du sejler afsted på et par ugers ferie. Det er så rgerligt, hvis bådferien skal sttes på pause (eller i vrste fald aflyses), bare fordi man har glemt det mest essentielle vrktøj til at udføre et par nødreparationer af sejl, rig eller motor.

reservedele til båd

Praktiske ting at have med ombord 

 1. WD-40 er et fremragende rensemiddel og rustopløser. Samtidigt er det også udmærket til smøre blokke, karabinhager m.m. som går trægt eller har sat sig fast som følge af at de ikke har været vedligeholdt med det rigtige maritime smøremiddel.  WD-40 er dog ikke et rigtigt smøremiddel og det vil være en god idé at påføre evt. en gang teflonspray, efter man har renset ud med WD-40.
 2. Gaffatape er et stærkt og holdbart klæbebånd, der kan bruges til midlertidig reparation af sejl, tætning af lækager eller fastgørelse af forskellige genstande ombord.
 3. Strips - også kendt som kabelbindere, er godt til midlertidig fastgørelse af ting, som er gået løs eller i stykker. Hav gerne et sortiment med i forskellige længder og tykkelser.
 4. Isolérbånd er altid praktisk at have ved hånden - specielt ved nødreparationer af ledninger. I modsætning til gaffatape er det smidigt og elastisk. 
 5. Spændebånd i forskellige størrelser til reparation af slanger ombord er også altid godt at have med.
 6. Silikone eller butyl er praktisk at have med ombord til at stoppe utætheder. Silikonen kan også bruges som nød- universal lim.
 7. God belysning – en ekstra lommelygte eller pandelampe med friske batterier kan være nyttige, da både sjældent har lys, hvor man har behov for at udføre reparationer.
 8. Manuel oliepumpe - foruden olie er den nyttig at have ved hånden til at suge skidt fra bl.a. kølsvinet, og andre steder, der måtte være behov for udpumpning af mindre skala, hvor det er svært at komme til.

Vigtige reservedele til motoren

Er du ikke selv en ”maskinmester” - er det en god investering, at invitere din bådmekaniker ombord på båden i god tid, inden man tager afsted på feriesejlads - både for at få set motoren efter og for at sikre sig, de rigtige reservedele er ombord. 
Er man strandet et sted, og skal have repareret sin motor, kan man finde en bådmekanikker, men det kan tage lang tid at skaffe lige præcis den reservedel, der passer til din båd.
 1. Impellerne er en vigtig del af kølesystemet på motoren, som kan blive slidte eller beskadiget undervejs, og der bør være et ekstra komplet sæt ombord. Der er typisk to forskellige årsager til en overophedet motor. Den ene er at søvandsfilteret er tilstoppet – den anden er dårlige impeller. Hver gang motoren startes, eller hvis motoren bliver overophedet under sejlads, skal du tjekke, at der kommer kølvand ud. Hvis det ikke er tilfældet, og hvis søvandsfilteret ikke er stoppet, er det højst sandsynligt impellerne der skal udskiftes.  
 2. Brændstoffilter hav altid ekstra brændstoffilter med ombord. Kommer du ud i hårdt vejr vil bundslam i dieseltanken blive blandet rundt med dieselolien og give tilstoppet filter, hvilket vil påvirke motorens ydeevne og i værste fald give motorstop.
 3. Remme medbring et sæt ekstra remme til at trække generator og vandpumpen. Tjek jævnligt undervejs, at de ikke er blevet ”slappe” eller ser beskadiget ud. 
 4. Oliefilter - et ekstra oliefilter bør altid være ombord, hvis du har brug for at udføre en olieskift undervejs. 
 5. Motorolie - kontroller oliestanden regelmæssigt under sejladsen. Hav altid en ekstra liter motorolie med, hvis den skal toppes op.  Er man løbet tør for motorolie undervejs og olielampen begynder at lyse, så kan der i nødstilfælde bruges madolie på motoren for at komme sikkert i havn. Dette er en bedre løsning end at motoren kører tør for olie. Man bør dog ikke sejle videre før man har haft en professionel mekaniker til at udføre reparation og skifte olie.
 6. Kølervæske er ikke vigtigt af have ombord. Mister motoren kølevand, kan du altid toppe op med postevand indtil utætheden er fundet og kølesystemet repareret.
 7. Elektriske installationer - sørg for at have en lille kasse med gængse sikringstyper til båden, et par samlemuffer, samt et multimeter til fejlsøgning, for at finde ud af om der er den rette spænding eller gennemgang i den elektriske installation. Det er altid en god ide at få en skibselektriker til at lave et el-tjek på båden.
Et godt tip: Sørg for at alle dine reservedele er i original emballage og opbevares i en god tør reservedelskasse, så de altid er beskyttet. Så har du altid også det rigtige partnummer på dén reservedel, du skal genbestille.

Vigtige reservedele til riggen

Når det kommer til reparationer af stående og løbende rig, er det alligevel ikke alt, der kan løses med gaffa tape og strips. 

 1. Blokke og taljer - hav et par ekstra blokke og taljer af forskellige størrelser med for at kunne udføre midlertidige reparationer.
 2. Ekstra liner og tovværk - medbring nogle ekstra liner og tov af passende dimension og længde til midlertidige reparationer.
 3. ”Ring-dings” - hav en kasse med ekstra sjækler, låseringe, karabinhager, m.m. med ombord.   
 4. Taklegarn - er en stærk voksbelagt tråd, der kan bruges til nødreparationer af sejl, søgelænder eller riggen, når noget der skal kunne holde til et stort træk, går i stykker. For eksempel hvis en vandtskrue til søgelænderet er gået i stykker – kan man lave en nødreparation med et passende antal surringer med taklegarn. 
 5. Evt. noget langt Dyneema tovværk, som kan bruges som backup til vanter og stag. Man kan faktisk vælge at få skiftet den stående rig permanent til dyneema i stedet for de traditionelle wire. Der er dog nogle fordele og ulemper, man skal sætte sig godt ind i, inden man giver sig i kast med en permanent udskiftning.

Godt at have i værktøjskassen 

Afhængigt af hvilke kompetencer man selv har til at udføre reparationer, er der sandsynligvis en vis sammenhæng med mængden af værktøj, der giver mening at tage med. 

Til de små simple reparationer kan man ofte bruge en Leatherman (multiværktøj)
Har man selv mod på at foretage service og reparationsopgaver, så invester i den ”store komplette” værktøjskasse. Men vær opmærksom på at købe en forholdsvis kompakt vandtæt kasse - gerne i hård plast, som er nem at stuve af vejen på båden.
Som minimum skal du have: 
 1. Et sæt skruetrækkere 
 2. Papegøjetang 
 3. Unbrakonøgler 
 4. Svensknøgler (lille og stor)
 5. Bidetang 
 6. Nedstryger 
 7. Skarp kniv 

Med det nævnte værktøj kan man løse de fleste reparationer, mens man er på vandet. Når man er kommet i havn, kan man altid få fat i det rigtige værktøj eller en bådmekaniker.  

Vigtigst af alt er løbende at forebygge og vedligeholde for at undgå større reparationer undervejs. Udsættelse af vedligehold kan udmunde i alvorlig mangel på sikkerhed, men også ende med at være en bekostelig affære.Se også
Find forhandler