SailZoo Blog

Bundmaling af Båden: Timing, Nye Regler, Miljøpåvirkning og Generelle tips

Med ny lovgivning og en stigende miljøbevidsthed er fremtiden for bundmaling ved at tage en signifikant drejning mod det pesticid- og biocidfrie. I dette indlæg vil vi udforske, hvordan eksempelvis Alpina Marine og Jakob Jensens Bådeværft navigerer i disse forandringer, og hvorfor pesticidfri bundmaling ikke bare er en trend men en nødvendighed for såvel vores både som vores havmiljø. Vi kigger også lidt på, hvornår det er bedst at bundmale din båd - et evigt debatemne i enhver havn, som vi gerne vil dræbe :) - og derudover hvordan du navigerer i de nye regler for biocidfri bundmaling. Desuden deler vi generelle råd fra eksperter inkl. et vigtigt fokus på spildevandsudfordringer ved skift til nye malingstyper.

køl og bundmaling på sejlbåd

Hvornår skal man bundmale båden?

Det korte svar: DET KAN GØRES BÅDE FORÅR OG EFTERÅR! Der er ikke noget ultimativt svar på, hvornår du SKAL bundmale din båd.
De fleste ordner dette i forbindelse med klargøring til foråret, men fagfolk, som Daniel fra Alpina Marine, anbefaler, at du overvejer efteråret som det ideelle tidspunkt for bundmaling.
Det kommer dog også an på, hvad det er for en bundmaling. Hvis det er selvpolerende bundmaling, så er ca. 80% af de selvpolerende bundmalingsprodukter (f.eks. Hempels Mille NCT, Jotun Non-Stop eller lign.) fuldstændig “ligeglade” med om det er om efteråret eller foråret - bare båden bliver søsat indenfor 12 måneder efter. Nogle af de biocidfrie typer, som Hempel Silic One, skal dog helst påføres senest en måned før søsætning.


Daniel anbefaler, at man gør det om efteråret, hvis det er selvpolerende eller Hardracing - simpelthen af praktiske årsager: 
  1. Det er nemmere at vælge dage, hvor luftfugtigheden ikke er for høj og temperaturen er optimal i forhold til tørretid. Når vi så befinder os på de nordlige breddegrader her i Danmark, så er deadlinen desværre oftest oktober måned, inden temperaturen er for lav og luftfugtigheden for høj. 
  2. Det bliver også mindre stressende eftersom, der ikke er en deadline for lancering eller andre akutte ting, der skal laves, som der jo oftest er, inden båden skal søsættes om foråret.

Nye regler for biocidfri bundmaling

“I stedet for at man har så travlt med hvem, der kan lave det bedste maling, så skulle man måske fokusere lidt mere på, hvordan vi effektivt og miljøvenligt håndterer dét spildevand, der opstår af alt det her giftige gamle bundmaling, man står og sprøjter af år efter år?” - Morten, Jakob Jensens Bådeværft.
Med de nye regler, der træder i kraft, er det vigtigt for bådejere at forholde sig til overgangen til biocidfri bundmaling. Dette skifte er drevet af en voksende bevidsthed om miljøets tilstand og lovgivningsmæssige ændringer, der sigter mod at udfase bundmalinger, som indeholder skadelige kemikalier. Daniel forklarer, at fremtiden er biocidfri og anbefaler bådejere at sætte sig ind i disse produkter, da de repræsenterer den nye standard. 
“Bundmalinger med biocid er en uddøende art, og inden for de næste 5 år er der formentlig lovgivning i EU om forbud mod at sælge biocidholdige bundmalinger og på sigt et forbud mod overhovedet at have det på sin båd. Fremtidens bundmaling er biocidfri.” - Daniel, Alpina Marine
Der er dog lige dét med de nye biocidfrie produkter, at du ofte skal have den skrallet den eksisterende bundmaling af, før du kan påmale den nye. Og det koster jo i tid og kroner - men det koster i særdeleshed på den miljømæssige front.

Spildevandsudfordringer ved skift til biocidfri bundmaling

Morten Halkier fra Jakob Jensens Bådværft fremhæver en ofte alt for overset del af skiftet til biocid- eller pesticidfri bundmaling: den fulde cyklus og dens påvirkning på miljøet. 
Mens der er en klar bevægelse henimod miljøvenlige bundmalingsprodukter, som kan overholde de nye regler, er der en bekymring for, hvordan vi håndterer overgangen især med hensyn til spildevand fra fjernelse af den gamle, giftige bundmaling.

Morten påpeger, at lovgivningen og overgangen til nye malingstyper ikke nødvendigvis er fuldt ud gennemtænkt i forhold til miljøbeskyttelse. Hos Jakob Jensens Bådeværft er dette taget i betragtning med etableringen af et dræneanlæg, der leder spildevandet gennem et sandfilter og tilbage til naturen på en ren og ansvarlig måde. Desværre er sådanne systemer endnu ikke udbredt i mange værfter og havne, hvilket stiller en stor udfordring både miljømæssigt og økonomisk.

Generelle råd om bundmaling fra eksperter

Generelt skal man gøre sig helt klart, at med bundmaling hænger pris og kvalitet desværre rigtig godt sammen. Jo bedre bundmalingen er, jo dyrere er den. Årsagen til dét er bl.a. at i de rigtig gode bundmalinger, er der tilsat nogle stoffer, som er forholdsvis dyre at producere. Det er altså ikke kun branding man betaler for i de her tilfælde.

Vær også varsom med at sammenligne hvordan din båds bund ser ud fra år til år. Flere faktorer påvirker væksten af organismer på bunden - som antallet af sømil du sejler, mængden af sollys, saltindholdet i vandet, og om vandet har været stillestående eller havde god gennemstrømning. Det bedste råd er at lade være med at gå ned på kvaliteten (pris), da det koster dig mere på lang sigt.

Konklusion: fremtiden er grøn

For private bådejere markerer skiftet til pesticid- og biocidfri bundmaling en ny æra i bådvedligeholdelse. Ved at vælge det rigtige tidspunkt for bundmaling, ved at omfavne de nye miljøvenlige produkter og følge eksperters råd, kan du ikke blot beskytte din båd men også de vandveje, vi alle værdsætter. Husk; din indsats gør en forskel for både din båd og vores planet.

Du kan læse Bundmalingsbekendtgørelsen her.Find forhandler