SailZoo Blog

Hvilken redningsvest skal du vælge?

I denne artikel vil vi forklare forskellen på redningsveste, svømmeveste, flydedragt, overlevelsesdragt samt tørdragt, så du får en bedre forståelse for hvad du skal vlge af vest, der bedst passer dit behov. Samt hvad loven siger på området.

redningsvest i vandet

Lovkrav til mærkning af svømmeveste og redningsveste

En redningsvest eller svømmevest skal være CE-mærket. Det er fabrikantens angivelse af, at vesten lever op til kravene i standarder på området.


En redningsvest eller svømmevest skal være mærket med klassificering og dermed, hvor vestetypen egner sig til at blive brugt:
 • 50 N: Svømmevest til øvede svømmere i nærheden af kysten og med hjælp i nærheden.
 • 100 N: Redningsvest til brug i kystnært og beskyttet farvand.
 • 150 N: Redningsvest til brug i alle farvande.
 • 275 N: Redningsvest til brug i alle farvande med ekstreme vejrbetingelser.

Det skal stå i mærkatet inde i vesten, hvilken klassificering der er gældende. Så vær OBS på du godt kan købe en CE-mærket vest som ikke er godkendt til sejlads, hvis det er en vest der er egnet til andet formål som ridning eller at tage imod slag ved et styrt. Derfor skal vesten have klassificeringen. 

Når man er på vandet i en Båd, kano, kajak, SUP board, vandski eller gummiring. Skal der være en CE-mærket vest til rådighed til hver person ombord der passer i størrelsen som angivet i vestens mærkning. 


Der står ikke i reglerne at veste skal bæres af besætningen under sejladsen, men de skal være let tilgængelige.


Bøden er i skrivende stund 1500 kr. pr. vest, der mangler.


Redningsveste

Redningsveste har den egenskab, at de holder en person flydende i vandet og samtidigt holder hovedet oppe af vandet ved hjælp af en krave bag om hovedet/nakken. De har monteret en fløjte for at kunne tilkalde sig opmærksomhed.

I store træk findes der 2 forskellige redningsveste: Almindelige og selvoppustelige redningsveste.

En almindelig / traditionel redningsvest 

Består af fast eller flydende opdriftsmateriale som skum eller kork. De fås i størrelserne fra 0-10 kg op til 100+ kg. 

Fordele: 

 1. Sikkerheden den vender dig om i vandet
 2. Man kan havde dem liggende i båden i alle rum også selv om de bliver våde. 
 3. De er alsidige og kan bruges i båden eller i vandet til vandsport.
 4. Der er ingen vedligeholdelse
 5. Det eneste rigtige valg til børn eller personer, der ikke kan svømme. Da intet kan fejle så længe den er korrekt monteret
 6. De er billige at købe (fra 150 kr og op)

Ulemper:

 1. De er lidt klodsede og man føler sig hurtigt som en "Michelin-mand"
 2. De er ikke taknemmelige i størrelserne. Ved børnestørrelser springer de ofte hver 10. kg, og ved voksenstørrelser springer de ofte hver 20. kg. Det betyder, at hvis du har skiftende besætning, skal du have en del veste: Såfremt du den ene dag skal sejle med 6 store gutter, skal du selvfølgelig have 6 veste til hver. En anden dag skal du ud med kun kvinder på tur, og så skal du have 6 andre veste med i deres (typisk) mindre størrelse. Det er 12 veste ombord (!)  
 3. Fordi de er lidt klodsede, vælger mange ikke at tage dem på, og så bliver de bare nede i kahytten for at imødekomme et lovkrav. Men de virker jo ikke hvis du ryger overbord og ikke har dem på.
 4. De fylder mere at opbevare end selvoppustelige veste

Selvoppustelige veste 

Her siger navnet sig selv. De puster sig op, når man ender i vandet. De virker ved, at der sidder en selvudløser som reagerer på fugt og tryk - den presser en nål op i en gaspatron, som fylder en blære op og holder dig flydende. Selvudløseren er med udløbsdato og skal skiftes, når den er udløbet eller er udløst. Hvis der er fejl på selvudløseren kan man udløse den manuelt ved at hive i en snor i bunden af vesten. Hvis der er fejl på gaspatronen, kan man fylde vesten med luft ved at blæse i et mundstykke. Når man ligger i vandet, er der en fløjte til opmærksomhed.


På billedet er vist en traditionel selvoppustelig redningsvest. Man kan også købe en SOLAS selvoppustelig redningsvest. Den har 2 veste i samlet i én som sikkerhed, hvis en komponent skulle fejle. Det skal forstås således, at der er 2 x bærer, 2 x selvudløser, 2 x gaspatron, 2 x mundstykke. Til erhverv er dette et krav. 

Fordele: 

 1. Sikkerheden i at den vender dig om i vandet
 2. De fylder ikke så meget at opbevare
 3. De er taknemmelige med størrelser og går ofte fra 40-120 kg.
 4. De er lette at have på, som ofte medfører, at man faktisk bærer dem under sejladsen.
 5. De kan matche dit tøj da de fås i forskellige farver og design. 
 6. Når først den puster sig op er de i kraftige neonfarver, så du bliver set.

Ulemper: 

 1. De er dyrere end traditionelle veste og starter fra 500 kr. og går op til flere tusinde kr.
 2. Når man falder i vandet, skal de have service eller som minumum have udskiftet komponenter og genpakkes.
 3. De bør tjekkes en gang årligt
 4. Man kan ikke bruge dem til vandsport, da de skal pakkes om.
 5. De bør ikke anvendes til personer der går i panik i vandet, da man skal kunne udløse dem manuelt ved enten snoretræk eller mundstykke.
 6. Efter en våd sejlads skal de tørre i et ventileret rum, da fugten ellers kan udløse dem (3 oppustede veste i et lille Ikea skab vil resultere i at du skal have nyt skab, da vestene ikke giver op)

Svømmeveste/flydeveste 

Disse veste bør kun bruges af personer, der kan svømme, og ved nærkyst. Da de ikke har krave på, vender de ikke personen rundt i vandet. Det vil sige, at man ender med hovedet nede i vandet, hvis man bliver bevidstløs og dermed drukner. Ellers er det det samme som en traditionel redningsvest - bare uden sikkerheden i kraven.


Fordele: 

 1. Man kan havde dem liggende i båden i alle rum også selv om de bliver våde. 
 2. De er alsidige og kan bruges i båden eller i vandet til vandsport.
 3. Der er ingen vedligeholdelse
 4. De er billige at købe (fra 150 kr og op)
 5. Til vandsport hvor det går stærkt er det en fordel at der ikke er krave på da kraven kan være i vejen
 6. Det er typisk en vest man ser til kitesurfing, surfing, vandscooter, SUP, kajak.
 7. Er god uden på en tørdragt


Ulemper: 

 1. Den vender dig ikke om i vandet
 2. De kan ikke redde liv, hvis du er bevidstløs.
 3. De fylder mere at opbevare end selvoppustelige veste

Flydedragter

En flydedragt er som en flyverdragt til voksne, og er faktisk i samme kategori som en flydevest. Den har fast eller flydende materiale i sig, som gør, at du flyder oven på vandet. Den er god om vinteren, da den skærmer for vand og vind, ligesom en skal. Flydematerialet isolerer også lidt, så man kan nøjes med skitøj eller en fleece inde under. En flydedragt er typisk personlig, da den skal passe i vægt og størrelse.
Der er manchetter ved fødder og hænder som mindsker vandindtrængen. Men når først du ender i vandet, vil vandet komme ind på din krop og du vil hurtigt blive afkølet.
Da den ikke har krave på, vender den dig ikke om i vandet. Så hvis man vil have sikkerheden i top anbefales der en 275n redningsvest udenpå, så du er garanteret, at du har hovedet oppe.

Fordele: 

 1. God til fisketure om vinteren.
 2. Møder op til lovkravet til en svømmevest.
 3. Er bare dejlig varm og med høj krave og hætte som gør, at du holder varmen på kolde dage
 4. God bevægelighed (afhængig af model, flydende materiale har mest bevægelighed)


Ulemper: 

 1. Den vender dig ikke om i vandet
 2. Giver falsk trykhed med varmen, da man bliver kølet hurtigt ned i vandet.
 3. Fylder meget
 4. Lugter af gnu efter 8 timer med sved og prut i.

Overlevelsesdragter

Bliver også kaldet en 6-timers dragt. Dette er en blanding af en flydedragt og en tørdragt. Denne tunge sag bliver brugt offshore og til erhverv. I en overlevelsesdragt skal man kunne overleve i isvand i over 6 timer. Der er integreret støvler og handsker samt hætte.
Her er du helt tør imens du ligger i vandet og flyder. De er typisk SOLAR-mærket, hvilket betyder imødekommelse af de højeste sikkerhedsstandarder, og der er reflekser på, så du bliver set.

Fordele: 

 1. Højeste sikkerhed
 2. Varm
 3. Krav i mange erhverv

Ulemper: 

 1. De er dyre! Starter på 2.500 kr. og op
 2. Man er meget hæmmet i bevægelsen. (Her griner Michelin manden af dig)
 3. Fylder meget

Tørdragter


En tørdragt er IKKE godkendt som vest og skal altid bruges sammen med en CE mærket vest.
Tørdragten er blot et alternativ til en våddragt og er god til at holde varmen. Brugt meget af dykkere, surfere, kajakroer og fiskere. I ordets forstand holder den dig tør ved hjælp af en vandtæt lynlås, hals, hænder, fødder og manchetter.

Ekstra udstyr der er værd at kende

Strobe lys/ nød lys 
Monteres på din redningsvest eller overlevelsesdragt. Den laver et kraftigt pulserende lys, som gør at du bliver set i vandet fra lang afstand.

Spray hood
Monteres over blæren på din selvoppustelige redningsvest så du får et minimum af vand i hovedet, når du ligger i bølgerne. 


Sikkerhedsline 
Monteres på din redningsvest eller harness og til båden, så du ikke falder over bord i hårdt vejr.

AIS MOB sender
En nødsender, du kan have monteret på din vest, som sender din position og som kan læses fra bådens kortplotter, hvis den har monteret AIS modtager.

Se video om redningsveste
Patrick fra Speedbåden.dk fremviser og fortæller klart og tydeligt om de forskellige veste og deres formål:Tips & Tricks:
 • Når du ligger I vandet I din redningsvest, skal du forholde dig I ro, og helst ligge i fosterstilling. Dette gør at du sparer på energien og mindsker risikoen for underafkøling.

Hvis du vil vide mere om redningsveste eller overlevelse i vandet, vil vi opfordre dig til at tage et speedbådskursus, duelighedskursus eller sø-sikkerhedskursus. Du kan finde en liste over kursusudbydere her.

Artiklen er skrevet af Patrick Hansen - indehaver af speedbåden.dk.

Se også
Find forhandler