Ankerspil
Hvad end du sejler sejlbåd eller motorbåd, så er et ankerspil en fantastisk hjælp ombord. Det gør processen med at hæve og sænke ankeret meget lettere. Især hvis du er solo sejler, og derfor mangler hænder til at hjælpe.
Hvad består et elektrisk ankerspil egentlig af?
Et elektrisk ankerspil består i store træk af en motor, gearkasse, tromle og en kontrolafbryder. Motoren giver kraft til at hæve og sænke ankeret, mens gearkassen omdanner kraft til moment. Tromlen holder ankeret og kæden, og kontrolafbryderen giver operatøren mulighed for at køre ankerkæden ind eller ud.
Jo større båden er, desto mere nødvendigt bliver det med et ankerspil, eftersom kæde og anker skal veje mere, jo større båden er. Det kræver en del kræfter at hive et anker og tilhørende kæde op ad vandet i en lystbåd på f.eks +30 fod i hård vind eller kraftig strøm.
Hvordan installerer man et ankerspil?
Installation af et ankerspil er relativt ligetil, men det kræver nogle grundlæggende mekaniske og elektriske færdigheder. Før du begynder, er det vigtigt at læse og forstå producentens instruktioner til dit specifikke ankerspil.
Vi kaster os over de grundlæggende trin du skal igennem:
-
Vælg placeringen: Beslut, hvor på båden du vil installere dit ankerspil og evt. et dedikeret batteri. Det er bedst at vælge et sted, der er let tilgængeligt og tæt på stævnen, hvor anker og kæde er monteret. Hvis din båd har en ankerbrønd som er stor og dyb nok, så kan du indstøbe en hylde i glasfiber eller skrue en metalplade i ned brønden, som så spillet kan installeres på. Vær opmærksom på at kædehjulet på ankerspillet skal flugte nogenlunde med ankerrullen.
-
Forbered placeringen: Mål op, hellere en gang for meget end en gang for lidt. Bor så de nødvendige huller til montering af bolte og ledninger. Hvis du skal montere i dækket på båden, og det er lavet som en sandwich-konstruktion med træ eller skum i midten, så kan du gå et par dimensioner op i hulstørrelse. Fyld derefter hullet op med epoxy. Når det er hærdet, borer du så det endelige (og mindre) hul i epoxyen. På dén måde har du tætnet sandwich-konstruktionen for vandindtrængning. Ved tætning af bolte, skruer og ledninger foretrækker vi at bruge f.eks. Butylfugemasse. Det skal smattes på rundt om hullet ovenfra, og evt. på selve bolten/skruen/ledningen. Undlad at tætne nedefra (under dækket), eftersom eventuel vandindtrængning hellere skal kunne løbe ned i båden end at forårsage råd i selve konstruktionen.
-
Installér ankerspillet: Montér ankerspillet på dækket eller i ankerbrønden. Sørg for, at det er sikkert fastgjort og i niveau. Brug gerne håndværktøj til at spænde til istedet for skruemaskine. Derved undgår du at spænde for hårdt og ødelægge komponenterne.
-
Installér kontrolafbryderen: Installer kontrolafbryderen på et sted, der er let tilgængeligt fra roret eller ankerspillet. Sørg for at køre ledningerne fra ankerspillet til kontakten, med tæt tilslutning, så du minimerer risikoen for korrosion.
-
Tilslut ledninger: Tilslut ledningerne fra ankerspillet til kontrolafbryderen, og sørg for, at alle forbindelser er sikre og korrekt kablede. Installer en passende størrelse sikring i henhold til ankerspillets strømforbrug.
-
Installér batteriet: Placér batteriet så tæt på ankerspillet som muligt. Så undgår du også at skulle have alt for tykke ledninger (Jo længere strømmen skal transporteres, jo større skal kabeldimensionen være). Sørg for at batteriet står fast, så det ikke kan vælte rundt.
-
Montér ankerkæden. Et lille tip: Montér et stykke tov for enden af kæden, mellem kæde og tromlen på ankerspillet. Så kan du altid skære tovet over og hurtigt komme videre, hvis uheldet skulle være ude.
-
Test ankerspillet: Test ankerspillet for at sikre, at det fungerer korrekt, og at kontrolafbryderen, ledningen og batteriet fungerer korrekt.
-
Sejl ud, drop ankeret med ét tryk og nyd en kold genstand! 👍
Er du usikker på at udføre installationen selv så find en
professionel montør her, der kan udføre installationen korrekt.
Sådan ankrer du korrekt
Nu har vi godt nok lige beskrevet ovenfor, at du blot skal droppe ankeret i havet og nyde en kold genstand, men for din egen (og andres) sikkerheds skyld, så er det en god idé at sørge for at ankeret har ordentligt fat i havbunden.
Her er en trin-for-trin guide til, hvordan man sætter et anker:
-
Vælg et passende sted: Se efter et sted, der er beskyttet mod bølger og vind, og som har en passende bund til forankring. Undgå områder med sten, koraller eller andre forhindringer, der kan beskadige dit anker eller kæde. Foruden søkort kan du bruge Google Maps med sattelitvising og se hvordan havbunden ser ud i det ønskede område.
-
Forbered anker og kæde: Sørg for, at dit anker og kæde er korrekt fastgjort til hinanden og til båden. Kør evt. forsigtigt ankeret ned fra stævnen så det hænger lodret og er klar til at blive smidt. Derved undgår du at det hamrer ind i skroget, når du skal lade mere kæde gå ud hurtigt.
-
Placér båden: Placer båden over det område, hvor du vil sætte ankeret. Sørg for, at vinden og strømmen ikke skubber båden i en uønsket retning.
-
Sænk ankeret: Sænk langsomt ankeret. Når ankeret har ramt bunden, giver du mere kæde imens båden driver eller er sat i bak. Kæden skal placeres i et forhold på minimum 3:1 i roligt vejr. Hellere 5:1 ved længere ophold i roligt til moderat vejr og helt op til 10:1 ved kraftig forværring af vejrforholdene.
-
Fastgør kæden/ankertovet: Når anker er sat og kæde er lagt ud i minimum 3:1, skal du sikre det ved at binde kæden/tovværket af til en pullert på dækket.
-
Tjek ankeret: Når ankeret er sat, skal du kontrollere det ved forsigtigt at bakke båden op for at sikre, at ankeret er sikkert sat og holder. Lav evt. et pejlemærke mellem rælingen på din båd og ind til land, så du kan se om båden driver. Hvis båden driver, så er det op med ankeret og så ellers forsøge igen.
-
Overvåg vejret: Hold altid øje med vejret og vindretningen, og vær forberedt på at justere ankerkædens længde efter behov.
PS: Montér en snubber!
En snubber er et stykke elastisk tovværk (nylontov eller alm.tov med gummi-kødben), der bruges til at absorbere stød og reducere belastningen på en ankerkæde, når en båd ligger for anker. Det er fastgøres til ankerkæden og derefter til en klampe på dækket. Det forhindrer, at kæden bliver for stram og forårsager overdreven belastning af ankerspil og andre komponenter.
Sådan bruger du en snubber:
- Fastgør snubberen til ankerkæden ved hjælp af en sjækel eller en kædekrog. Snubberen skal fastgøres til kæden omkring 1/3 af vejen ned i kæden. Jo længere snubber desto bedre effekt.
- Kør snubber-linen fra kæden til en klampe eller et andet stærkt punkt på båden.
- Justér ankerkæden så den er slap og snubber-linen overtager belastningen. Dette vil absorbere stød og træk på bådens udstyr. Det kan også forhindre båden i at gynge for meget i stærk vind og bølger, hvilket gør det mere behageligt for besætningen.
Det er vigtigt at bemærke, at snubber-linen skal være lavet af et holdbart og fleksibelt materiale, såsom nylon eller polypropylen, der kan modstå bådens kræfter, der bevæger sig i vinden og bølgerne, uden at gå i stykker.
Er din båd en “ankersejler”?
Hvis din båd ligger og svinger rundt på ankerpladsen, så kan du anskaffe dig et ankersejl og sætte agter på båden. Alternativt kan du tage en line og binde på ankerkæden med et såkaldt “rullestik” og føre linen tilbage på en pullert midtskibs og stramme op. På den måde kan du lægge båden skævt til vinden og derved minimere svingradius markant. Denne line kalder man også for en "hanefod".
Den erfarne ankerentusiast og specialist i
ankerteknik, Anders Overgaard, uddyber brugen af hanefod:
"Det er et godt forslag specielt til motorbåde, fordi det er simpelt og ikke kræver andet end et stykke tov - og så kræver det lidt øvelse.
Hvis hanefoden (dén line der er bunde på ankertovet med et rullestik) ikke er tilpasset korrekt, så virker det ikke efter hensigten. Det er derfor vigtigt at gøre følgende:
Hanefoden skal bindes på ankerkæde/tov med et rullestik, og så skal ankerkæde/hanefod slækkes ca. 1 bådlængde ud.
Bind hanefoden midtskibs eller længst omme agter
Længden af hanefoden skal justeres indtil båden ligger stabilt i en vinkel på omtrent 40-45 grader.
Så kan båden komme til at ligge helt støt uden overhovedet at ankersejle. Båden vil ligge skråt for vinden og trækket i ankeret vil dermed blive konstant. Det er en fordel på trods af, at vindtrykket er noget større, når man ligger skråt på vinden."