SailZoo Blog

Sådan sejler du med børn ombord

Er det en god ide at tage sine børn med på sommerferie sejlads? Det korte svar er ja, men man skal bruge sin sunde fornuft! Vi giver vores tips & tricks til at sejle med små børn ombord.

børn ombord på sejlbåd
Det er klart det nemmeste at sejle med børn, inden de har lært at kravle. Så er det bare at stille liften ned på dørken i salonen eller i bunden af cockpittet afhængigt af vind og vejr. Frem til de selv kan sejle, og tage rollen som skipper ombord på båden, er der en lang læringsproces og mange oplevelser, hvorved man kan have rigtig meget kvalitetstid sammen med sine børn.

Den allervigtigste faktor for de gode oplevelser og kvalitetstiden sammen med børn er, at alle voksne ombord er rolige og trygge under al den tid man opholder sig på båden. Børn er super sensitive, og ved den mindste bekymring omkring sejladsen blot blandt en enkelt af de voksne ombord, kan børn opfatte det og blive bekymrede eller bange. Dette forstærkes, hvis det er uvant for dem at være ude at sejle.   

Derfor er det ekstremt vigtigt at den, der har rollen som skipper ombord på båden, kender alle gasternes sejler kompetencer og ikke mindst forventninger til sejladsen. De mest vellykkede feriesejladser med eller uden børn, er dem hvor forventningerne til sejladsen er afstemt, inden man tager afsted. Og med “forventninger” mener jeg laveste fællesnævner for accept og lyst til at mærke vinden i båden, eller blive fanget på vandet i dårligt vejr!

Praktiske forhold ved børn under 2 år

Børn under 2 år kan være udfordrende at sejle med, hvis man ikke tager et par forholdsregler inden sejladsen. De kan jo i denne alder normalt bevæge sig ganske hurtigt rundt, men forstår sjældent alvoren af et “nej” eller “stop” fra forældrene. Vi har selv været utroligt glade for at have den klassiske IKEA børnestol med på farten,som kan surres fast nede om læ til kabyssen, eller i bunden af cockpittet. Så har man altid et sted hvor man kan fastgøre dem, hvis man har behov for koncentration f.eks. ved havnemanøvre. Vi har også haft glæde af en autostol med ISO-FIX, hvor vi har monteret et par beslag, som isofixen kan klikkes på i cockpittet. På den måde kan børnene stadigvæk følge med i hvad der foregår, og det er tit en fordel i stedet for at sætte dem ned om læ.

Når de helt små skal sove under sejladsen, kan en lift fra en barnevogn sættes i kahytten, som de sover i. Når de er blevet lidt større, så har vi et net vi spænder for, så de ikke kan trille ud og ned på dørken.  

På dækket monterer vi en sikkerhedsline på dækket i bådens længde og klikker børnene fast i en børnesele med D-ring bagpå, så barneselen bruges som livline. Det giver dem frihed til at rende rundt på dækket, uden at man som forælder skal bekymre sig om, at de falder i. Der er også nogle, der monterer et søgelændernet langs rælingen på båden. 

Husk mad og drikke

Det er de færreste børn, der synes, at det er fedt at sejle fra morgen til aften. Så planlæg turene, så man kommer i havn eller ligger for anker i god tid, inden de er for trætte eller sultne. 

Under sejladsen er det vigtigt, at der er nem adgang til lidt spise og drikke for at undgå søsyge. Kiks, bananer, chips og saftevand er ofte hit. Det skal være nemt og simpelt og ikke ligge for tungt i maven.

Sejleroplevelser på børnenes præmisser

De fleste børn får de bedste sejleroplevelser, når man ligger i havn eller for anker. Det er nok de færreste, som vil interessere sig for, om sejlene er trimmet korrekt eller de kan få lov at styre båden i flere timer i træk. Det skal man selvfølgelig involvere dem i, men i små portioner, så det ikke bliver noget, som hænger dem ud af halsen.


For mindre børn er kvalitetstiden ofte livet på havnen, hvor simple ting som at fiske efter krabber sammen med andre børn giver dem stor glæde. Større børn kan nogle gange få glæde af at finde fællesskaber med børn fra andre både. De fælles aktiviteter med simpel madlavning kan give god kvalitetstid sammen med børne, men skal man have dem med til vaske op efterfølgende, kræver det som med de fleste oprydningsaktiviteter – at der skal andre pædagogiske evner til.

Alt i alt - når I planlægger jeres feriesejlads, så tag med i jeres overvejelser, hvad der giver størst glæde for jeres børn. Er det ”blå flag aktiviteter” på havnene hvor der ofte er en naturvejleder der kan fortælle om det lokale dyre og planteliv fra nærområdet, eller er det en festival i nærheden af havnen.

Tjek vejrudsigten og vælg den bedste vindretning

Som skipper på båden er det super vigtigt, at du har styr på vejrudsigten, og planlægger ruten efter den. Det er en meget bedre oplevelse for børn ombord, at have vinden ind fra agter frem for at sejle på hårdt kryds.

Hvis du som skipper er i tvivl om der er gaster/ børn ombord, der ikke synes at turen vil blive sjov, så er du ikke i tvivl. Bliv i havn og sejl videre, når vejret er til det. Er man blæst inde, når ferien er ved at være slut, så lad båden ligge og rejs hjem over land. 

Det er som regel ikke et problem efterfølgende at finde nogle, der vil hjælpe med at sejle båden hjem. Det er ofte forkerte beslutninger om i hvilket vejr eller hvor langt man skal sejle, som ender med konsekvensen at det er sidste sejltur som familie.

Sikkerhed til søs

Sikkerheden til søs må man aldrig gå på kompromis med, og derfor skal børn altid have redningsvest på under sejlads. Medmindre de er under dæk! Det samme er gældende for børn, der færdes på havnen og ikke kan svømme mindst 200 meter. Mindre børn skal have en redningsvest med opdrift, der passer til deres vægt, og man skal huske at få spændt de seler, der går ind mellem deres ben. Dette forhindrer barnet i at smutte gennem bunden af vesten, hvis de falder i vandet – eller hvis de skal løftes op af vandet.

Hvis uheldet er ude og barnet falder i havnen, kan det ofte være en udfordring at få dem på land igen hurtigt. De fleste veste til mindre børn har en strop ved nakkepuden, som gør det nemt at få dem samlet op med en bådshage, hvis der ikke er badestige i nærheden og barnet ikke kan svømme. Stroppen kan også bruges til at fastgøre en primitiv form for livline, der forhindrer barnet i at komme udenfor cockpittet under sejlads for sejl.

Personligt har jeg brugt mange timer på vandet sammen med min familie, og begge vores børn har været på sommerferiesejladser i Danmark mange år i træk fra de var få måneder gamle. I dag er de voksne og kompetente på en sejlbåd, og vi kan tage på ferie sammen, hvor vi chartrer en båd, men nu er det dem, som er skipper og førstestyrmand, og min kone og jeg nyder at slappe af i vores børns selskab.

Mand-OverBord manvøre (MOB)

Hvis et mindre barn falder over bord til søs mens man sejler for sejl (gud forbyde det), så hav følgende procedure i baghovedet, når der skal laves MOB mand overbord manøvre.

  1. Råb barn over bord!
  2. Kast noget i vandet. Har man ikke MOB bøje ved hånden, så bare noget der kan flyde (en fender hynde eller lignede). Måske kan den, der er faldet i vandet, holde sig fast ved det, ellers har man et ekstra pejlemærke, der indikerer, hvor personen kan være faldet overbord. 
  3. Tryk på MOB knappen på kortplotteren, hvis den er inden for en arms rækkevidde.
  4. Sørg for at der er en person, der konstant holder øje og peger på den, som er faldet overbord. Er der en smule bølger, kan man forbløffende hurtigt miste personen af syne!
  5. Start motoren.
  6. Tag sejlene med (hvis du kun har sejl til rådighed så enten vend din båd lynhurtigt op mod vinden, eller benyt én af disse metoder afhængig af vindretningen og vindforholdende).
  7. Og returner til den, som er faldet overbord.
  8. Sørg for at lægge båden, så I kan bjærge personen i vandet fra læ side af båden.

Inden man tager børn med ud at sejle, er det en god regel at sørge for at alle voksne ombord kender deres rolle i tilfælde af MOB, og det er altid en god ide at øve sig på det.

Tag ud i roligt vejr og kendt farvand med masser af plads. Til at simulere personen, som er faldet overbord, brug evt. tungeste fortøjningsreb, som er kvejlet godt og stramt op og er bundet til en fender. Øv jer så på ovenstående procedure.

Se også
Find forhandler